Aankloppen bij diaconie?

Hoe vaak wordt er aangeklopt bij de diaconie? Weinig tot niet bij de meeste kerken. Tenzij er een noodfonds o.i.d. wordt opgericht, dat is kennelijk toegankelijker. Kennelijk ervaren veel mensen een hoge drempel om aan te kloppen. Schaamte en gezichtsverlies omdat je het zelf (financieel) niet redt. Trots, je lost je eigen problemen wel op.

Soms weet je niet van mensen dat ze niet of nauwelijks rond kunnen komen. Mensen die zomaar naast jou in de kerk zitten. Het komt vaker voor dan je denkt. Weet je hoe lang het gemiddeld duurt voordat iemand om financiële hulp vraagt? Vijf jaar! Dat is erg lang. Bedenk daarom als kerk hoe je hulp bij geldzorgen inricht. Leer signalen herkennen, durf zelf (door) te vragen. Denk eens na over de stelling: het is makkelijker om een vreemde om hulp te vragen. Hoe verlaag je de drempel?

Tip: Richt als kerk een (anoniem) telefoonnummer in waar mensen zich kunnen melden (kan ook in samenspraak met een welzijnsorganisatie of Schuldhulpmaatje).

Tip: Bestel gratis de signaalposter met informatie over de oorzaken en gevolgen van financiële problemen, hoe je die herkent en wat je als kerk kunt doen. Kijk op www.samenhartvoormensen.nl en hang de poster zichtbaar op. Op dezelfde website kun je ook signaalkaartjes bestellen op creditcard-formaat. Handige tips over signalen herkennen en bespreekbaar maken.

Vragen, meer weten, advies nodig? Ik denk graag mee: app/bel 0638772033 of mail met christiaandc@classisgroningendrenthe.nl

Om de week schrijf ik een pareltje uit mijn werk: Een tip, ervaring, persoonlijk verhaal, gedicht of iets anders. Ter inspiratie voor jou als diaken/christen om je in te zetten voor mensen die in armoede leven.

Christiaan Dekker, diaconaal consulent

Scroll naar boven